بعضی از افراد در مورد اینکه آیا کاشت مو یک روش مناسب برای بازیابی موهای از دست رفته شان است شک دارند و فکر میکنند ممکن است کاشت مو برای آنها موفقیت آمیز نباشد. در پاسخ باید گفت کاشت مو بسیار موفقتر از سایر گزینههای پیشگیری و درمان ریزش مو است. بیشتر پژوهشها و مطالعات میزان موفقیت کاشت مو را ۹۰ تا ۱۰۰ درصد اعلام میکنند، البته نتایج قطعی کاشت مو ۱۲ تا ۱۸ ماه طول میکشد تا در فرد مشاهده شوند، به همین دلیل بسیاری از افراد پس از کاشت مو و مشاهده ریزش موهای کاشته شده دچار نگرانی میشوند. ریزش موهای کاشته شده بخشی از روند طبیعی کاشت مو است، اما عوامل متعددی هم وجود دارند که بر میزان موفقیت کاشت مو تأثیر میگذارند. برخی از این عوامل شامل وضعیت سلامت کاندیدای کاشت مو، روش کاشت مو، وضعیت بانک مو، رعایت نکات مراقبتی و بهداشتی و همچنین سابقه کلینیک کاشت و مهارت پزشک میشوند. اگر کاشت مو با موفقیت همراه نبود و شکست خورد، میتوان با کاشت دوباره اقدام به ترمیم موهای کاشته شده کرد.
میزان موفقیت کاشت مو
بیشتر مطالعات انجام شده میزان موفقیت کاشت مو را حدود ۹۰ تا ۱۰۰ درصد اعلام میکنند (منبع). البته میزان موفقیت کاشت مو به تعریف هر فرد از موفقیت بستگی دارد. اگر تنها چند فولیکول مو هم پس از کاشت رشد کنند، میتوان روی کاغذ، کاشت مو را موفقیتآمیز دانست در صورتی که فرد متقاضی کاشت ممکن است از موهای کاشته شده رضایت کافی را نداشته باشد. در تعیین میزان موفقیت کاشت مو، هم میزان موهای کاشته شده و هم توجه به رضایت فرد متقاضی مهم است.
معمولاً پس از کاشت مو، افراد انتظار دارند که تمامی گرافتهای کاشته شده رشد کنند و در جای خود قرار گیرند، اما نتایج نهایی کاشت مو مدتی طول میکشد تا مشاهده شوند. مرحله ریزش پس از کاشت مو فرایندی طبیعی است و ممکن است بلافاصله حدود ۹۰ درصد موهای کاشته شده دچار ریزش شوند. این واکنش گذرا است و به معنی شکست کاشت مو نیست. مدتی پس از ریزش، موها آرامآرام و به مرور زمان شروع به ترمیم و رشد مجدد میکنند. به طور معمول حدود ۱۲ ماه طول میکشد تا نتایج نهایی و قطعی کاشت مو مشخص شود، اگرچه در برخی موارد ممکن است تا ۱۸ ماه هم طول بکشد. بیشتر اوقات پزشکان داروی ماینوکسیدیل را برای بهبود رشد مو پس از کاشت تجویز می کنند تا اثرات ریزش مو کمتر شود.
نشانه های موفقیت کاشت مو
همانطور که گفته شد دوازده ماه طول میکشد تا نتایج قطعی موهای کاشته شده مشاهده شود. برخی علائم وجود دارند که نشان میدهند کاشت مو در حال طی کردن روند طبیعی خود است. یکی از اولین نشانههای موفقیت کاشت مو، بهبود عوارض به وجود آمده در اثر کاشت مو است. نشانههای بهبودی و موفقیت کاشت مو شامل موارد زیر میشوند:
- بهبود خارش سر و خارش محل کاشت مو
- بهبود زخمهای به وجود آمده در اثر کاشت مو
- عدم وجود عفونت
- کاهش التهابات
- ریزش موهای کاشته شده
- رشد موها پس از مرحله ریزش موهای کاشته شده
عوامل مؤثر بر موفقیت کاشت مو
با وجود اینکه درصد موفقیت کاشت مو در بیشتر موارد بالا است، اما هنوز احتمال عدم موفقیت و شکست در کاشت مو نیز وجود دارد. برخی عوامل میتوانند تأثیر زیادی در موفقیت یا عدم موفقیت کاشت مو داشته باشند. این عوامل عبارتاند از:
وضعیت کاندیدای کاشت مو
سلامت عمومی و وضعیت موهای فرد متقاضی میتواند یکی از دلایل عدم موفقیت کاشت مو باشد. معمولاً سن در وضعیت سلامت مو تأثیرگذار است. بهترین سن برای کاشت مو بازه سن ۲۵ سال به بعد است (منبع). البته این محدوده سنی تقریبی است و ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. عدم ابتلا به بیماریهایی مانند هموفیلی نیز یکی دیگر از ویژگیهای یک کاندیدای کاشت مو است.
اگر قبل از ریزش کامل موها و پیدا شدن یک الگوی ریزش مشخص اقدام به کاشت مو شود، ممکن است که پس از کاشت مو دچار ریزش موهای کاشته بود. به این دلیل که قبل از مشخصشدن یک الگوی مشخص، نمیتوان تشخیص داد که کدام فولیکولهای مو در برابر ریزش مقاوم هستند و کدام دچار ریزش خواهند شد. همچنین با افزایش سن ممکن است که موهای بانک مو آنقدر ضعیف شده باشند که پس از کاشت در نواحی گیرنده، موها شروع به ریزش کنند.
جنس و نوع مو
نوع، شکل و ویژگیهای موها نیز ممکن است که بر میزان موفقیت کاشت مو تأثیرگذار باشند. کسانی که موهای ضخیم و مجعد دارند، این احتمال وجود دارد که بتوان با گرافتهای کمتری پوشش بیشتری را در محلهای بدون مو و کمپشت ایجاد کرد. البته این به معنای آن نیست که کاشت برای افراد دارای موهای نازک یا صاف امکانپذیر نیست، بلکه فقط درصد موفقیت کاشت مو در این افراد ممکن است کاهش پیدا کند.
روش کاشت مو
روشهای FUT و FUE، دو روش اصلی کاشت مو هستند. در روش FUT، جراح اقدام به برداشتن قسمتی از پوست از بانک موی فرد متقاضی میکند و سپس گرافتهای مو را از آن جدا میکند. هر گرافت مو، از چند فولیکول مو تشکیل شده است. پس از آن پزشک اقدام به کاشت گرافتها در ناحیهی بدون مو میکند. در روش FUE، پزشک فولیکولهای مو را به صورت جداگانه و یکییکی از بانک مو خارج میکند و سپس اقدام به کاشت مو میکند.
در هر دوی این روشها مؤثر هستند، اما در برخی موارد ممکن است که هر کدام از این روشها نتایج متفاوتی به همراه داشته باشند. در روش FUE با توجه به طولانی بودن و ظرافت بالاتر به مهارت بالاتری نیاز دارد و در صورت کافی نبودن مهارت و تجربه پزشک، ممکن است که نتایج استفاده از این روش قابل قبول نباشد. البته در صورتی که پزشک به خوبی بتواند فولیکولهای مورد نیاز را استخراج کند و مهارت کافی برای کاشت آنها نیز داشته باشد، روش FUE بسیار کارآمدتر از روش FUT خواهد بود.کاشت مو به روش FUE بالاترین میزان موفقیت را دارد و کاشت موهای انجام شده به این روش به نتایج مثبتی دست پیدا کردهاند (منبع).
بانک مو
بانک موی ضعیف میتواند دلیل عدم موفقیت کاشت مو باشد. از نشانههای بانک موی ضعیف میتوان به ضخامت پایین موها و تراکم پایین موها اشاره کرد. اگر معاینه بالینی به درستی صورت نگیرد و بانک موی ضعیف تشخیص داده نشود، میتواند به عدم موفقیت کاشت مو ختم شود. البته با بانک موهای ضعیف هم میتوان کاشت مو انجام داد. برای این کار پزشک میتواند از روشهای ترکیبی و فوقترکیبی استفاده کند. در این روشهای با استفاده از بانک موهای مختلف و همچنین ترکیب دو روش FUT و FUE اقدام به کاشت مو در این افراد کند.
انتخاب کلینیک مناسب
کاشت موی ناموفق میتواند نتیجه انتخاب کلینیک نامناسب هم باشد. با افزایش متقاضیان کاشت مو، کلینیکهای کاشت مو نیز افزایش چشمگیری پیدا کردهاند. نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که همه این کلینیکها قابل اعتماد نیستند و به اندازه کافی تجربه و مهارت ندارند. زیرساختهای کلینیک نقش مهمی در موفقیت کاشت مو ایفا میکنند. فناوری و تجهیزات موجود در کلینیک، کادر پزشکی ماهر و مشاورههای قبل و بعد از کاشت مو، میتوانند در نتایج مثبت یا منفی کاشت مو نقش داشته باشند. افتادن در دام تبلیغات با شعارهای کاشت مو با قیمت پایین یا کاشت مو ارزانقیمت میتواند تبعات زیانآوری داشته باشد.
مهارت پزشک
سطح بسیار بالایی از تجربه و مهارت برای موفقیت کاشت مو لازم است. در حوزه کاشت مو، روشها و تجهیزات مورد استفاده به طور مداوم در حال تغییر و پیشرفتهتر شدن هستند. انتخاب یک پزشک مناسب که اطلاعات و دانش کافی در این زمینه را دارد، میتواند درصد موفقیت کاشت مو را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. نحوه استخراج و کاشت اصولی گرافتها در سالم باقیماندن آنها تأثیر به سزایی دارد. همچنین برداشت بیش از حد از بانک مو میتواند باعث کمپشت شدن و ریزش مو در ناحیه بانک مو شود. یک پزشک فاقد صلاحیت نهتنها میزان موفقیت را کاهش میدهد، بلکه ممکن است که خطر آسیب رساندن به موهای موجود را نیز به دنبال داشته باشد.
عدم پذیرش موهای کاشته شده
عدم پذیرش موهای کاشته شده نادر است، اما سیستم ایمنی برخی افراد، ممکن است موهای کاشته شده را پس بزند و آنها را قبول نکند. این میتواند نتایج بسیار نامطلوبی داشته باشد. البته این وضعیت میتواند به بیماری لیکن پلان (Lichen planus) یا LLP هم مرتبط باشد. این بیماری میتواند با ایجاد التهاب در نواحی کف سر باعث شود تا فولیکولهای مو دچار ریزش شوند و در محل پوست سر یک اسکار باقی بگذارد. با اینکه هنوز ارتباطی میان این بیماری با کاشت مو کشف نشده است اما میتوان ابتلا به این بیماری را در افرادی که کاشت مو انجام میدهند بیشتر مشاهده کرد.
سطح انتظارات
درک محدودیتها و شرایط فرد متقاضی و همچنین اجتناب از انتظارات غیرواقعی میتواند احتمال بروز نتایج نامطلوب را از بین ببرد. حتماً در جلسه مشاوره، انتظارات و اهداف خود را با پزشک در میان بگذارید. پزشک میتواند در مورد آنچه واقعاً از کاشت مو میتوانید به دست آورید، شما را راهنمایی کند. برخی از افراد متقاضی کاشت مو فقط میخواهند مناطق بدون مو کمی پوشیده شود و تمایلی به موهای بسیار پرپشت ندارند. برخی دیگر هم میخواهند تا موهای بیشتر در ناحیههای بدون مو داشته باشند و حجم آنها به قدری باشد که موها طبیعی به نظر برسند.
چگونه درصد موفقیت کاشت مو را افزایش دهیم؟
با این وجود که معمولا درصد بالایی از متقاضیان کاشت مو از نتایج خود رضایت کامل خواهند داشت، اما مراقبت های قبل و بعد از کاشت مو نیز بر درصد موفقیت آن تاثیرگذار خواهند بود. رعایت این موارد باعث میشود تا نه تنها عوارض کاشت مو به حداقل برسد بلکه تعداد بیشتری از فولیکول های کاشته شده سالم باقی بمانند و تراکم مو در مراحل نهایی بیشتر باشد.
مراقبت های قبل از کاشت مو
آمادگی قبل از جلسه کاشت مو و رعایت برخی نکات در این زمان بسیار حائز اهمیت است و میتواند بر موفقیت کاشت مو تأثیر بگذارد. برخی از این نکات شامل موارد زیر میشوند:
- داروهای ضدانعقاد خون: در صورت مصرف داروهای ضدانعقاد خون باید با مشاوره با پزشک و بهصورت موقت، مصرف این داروها را مدتی متوقف کنید تا محل کاشت مو دچار خونریزی نشود و بهبود سریعتر رخ دهد.
- سایر داروهای مصرفی: بهتر است پزشک از داروهای مصرفی دیگر نیز اطلاع داشته باشد تا اگر دارویی با فرایند کاشت مو و بهبودی پس از آن تداخل داشت، توصیههای مربوط به آن را به شما اعلام کند.
- محلولهای موضعی: استفاده از ماینوکسیدیل و محلولهای مشابه مدتی قبل از کاشت مو باید قطع شود و در صورت دستور پزشک مصرف دوباره آنها شروع شود.
- دخانیات و الکل: از چند روز قبل از کاشت مو استعمال دخانیات و مصرف الکل را متوقف کنید.
- کافئین: قبل از جلسه کاشت مو از مصرف نوشیدنیهای کافئیندار مانند چای یا قهوه خودداری کنید.
- استراحت: قبل از جلسه کاشت مو بهخوبی استراحت کنید.
- شستوشو: شستوشوی موها قبل از جلسه کاشت مو ضروری است، چرا که پس از کاشت، مدتی امکان شستوشوی سر وجود نخواهد داشت.در صورت نیاز موهای خود را اصلاح کنید. بسیار مهم است که از محصولات و شویندههایی که روی موهایتان باقی میماند استفاده نکنید تا در فرایند کاشت مو مشکلی رخ ندهد.
مراقبتهای بعد از کاشت مو
رعایت نکات مراقبتی و بهداشتی برای تضمین ایمنی و موفقیت کاشت مو ضروری است. اگر این موارد بهدرستی توسط فرد رعایت نشود ممکن است که باعث بروز عفونت و ایجاد نکروز بافت سر شود. برخی از این نکات مراقبتی و بهداشتی شامل موارد زیر میشوند:
- دخانیات و الکل: همچنان تا چند هفته پس از کاشت مو از استعمال دخانیات و مصرف الکل خودداری کنید. استعمال دخانیات باعث کاهش جریان خون در پوست سر و در نتیجه اخلال در رشد مو میشود. مصرف الکل نیز باعث افزایش فشار خون و درنتیجه افزایش احتمال خونریزی میشود.
- نحوه خوابیدن: پس از کاشت مو، تغییر نحوه خوابیدن میتواند از اصطکاک و برخورد در ناحیه موهای کاشته شده جلوگیری کند. قبل از اینکه شب اول به رختخواب بروید، یک بالش و روتختی تمیز و ضدعفونی شده پیدا کنید. ممکن است در ابتدا مقداری خونریزی داشته باشید. پس انتظار خونی شدن بالش را داشته باشید. استفاده از بالشتکهای دور گردن به بالا نگه داشتن سر و کاهش احتمال ضربه به آن کمک میکند.
- ورزش و فعالیتهای بدنی: تا دو هفته از انجام ورزشها و فعالیتهای بدنی سنگین که باعث افزایش فشار خون در پوست سر یا تعریق بیش از حد میشود، خودداری کنید. بسیار مهم است که از هرگونه برخورد فیزیکی با محل کاشت مو اجتناب شود.
- شستوشو و دوشگرفتن: تا ۷۲ ساعت از دوش گرفتن و شستوشوی محل کاشت خودداری کنید. پس از چند روز میتوانید دوش بگیرید. از دوش گرفتن با آب داغ یا خیلی سرد خودداری کنید و برای شستوشو از شامپو بچه یا شامپوهای بسیار ملایم استفاده کنید. بهتر است که شامپو را ابتدا با مقداری آب رقیق کنید تا از غلظت و قدرت آن کاسته شود.
- لباس پوشیدن: برای اینکه پیراهن را روی سرتان نکشید، بهتر است از پیراهنهای دکمهدار یا تیشرتهای یقهپهن بپوشید.
ترمیم کاشت موی ناموفق
عدم موفقیت کاشت مو، ممکن است به عوارضی مانند از بین رفتن و ریزش بانک مو و بهجایماندن اسکارهای بزرگ منجر شود. راههای مختلفی برای ترمیم کاشت موی ناموفق وجود دارد. انتخاب روش مناسب ترمیمی بستگی به نوع مشکل به وجود آمده دارد. مثلاً در یک کاشت موی ناموفق FUT، ممکن است استفاده از روش FUE برای پوشش نواحی خالی بهجامانده مناسب باشد. اگر هم کاشت مو به روش FUE دچار شکست شده باشد و بانک موی فرد دارای موهای کافی برای کاشت FUT است، میتوان با استفاده از یک روش ترکیبی اقدام به ترمیم موهای کاشته شده کرد.
نتیجهگیری
قطعاً هیچکس نمیخواهد تا وقت و پول خود را برای چیزی که درصد موفقیت پایینی دارد، هدر بدهد. با پیشرفت فناوریها و تکنولوژیها مربوط به کاشت مو و همچنین افزایش حضور پزشکان باتجربه در این حوزه، امروزه درصد موفقیت کاشت مو به چیزی حدود ۹۰ درصد رسیده است. عوامل زیادی بر این موفقیت تأثیرگذارند که سابقه و کیفیت کلینیک انتخابی و همچنین مهارت کادر پزشکی آن از مهمترین آنها است. کلینیک کاشت مو و ابرو عباسنژاد دارای پرسنل حرفهای و مجرب در زمینه کاشت مو و ابرو و ریش است و بیش از دو دهه تجربه کاری در این حوزه را دارا میباشد. اگر متقاضی کاشت مو هستید و میخواهید در این مورد مشاوره بگیرید، میتوانید از قسمت تماس با ما یا فرم مشاوره رایگان استفاده کنید.
سوالات متداول
آیا همه روشهای کاشت مو موفقیتآمیز هستند؟
امروزه تمامی روشهای رایج کاشت مو مانند FUT، FUE و SUT میتوانند با توجه به شرایط فرد و مهارت کادر پزشکی موفق باشند.
کدام روش کاشت مو درصد موفقیت بالاتری را دارد؟
موفقیت روشهای کاشت مو به فرد متقاضی بستگی دارد. در برخی از افراد کاشت مو به روش FUT بسیار موفق ظاهر میشود و در برخی دیگر روش FUE موفقیت بیشتری دارد. البته در روش FUE و سایر روشهای شبیه به آن مانند SUT که از وسایل جدیدتری برای استخراج و کاشت مو استفاده میکنند، احتمال موفقیت بالاتر است.
چند درصد کاشت موهای ناموفق است؟
به لطف فناوریها و روشهای پیشرفتهای که امروزه در کاشت مو استفاده میشود و همچنین تجربه بالاتر پزشکان فعال در این حوزه، درصد کاشت موهای شکست خورده بسیار پایین است و حدود ۵ تا ۱۰ درصد است.
استفاده از کدام بانک مو درصد موفقیت کاشت مو را افزایش میدهد؟
بانک موی پشت و اطراف سر بهترین بانک مو برای کاشت مو است. دلیل آن هم این است که موهای این ناحیه تراکم و ضخامت بیشتری از سایر نقاط دارند و مقاومتشان در برابر ریزش هم بالاتر است. به همین علت استفاده از این بانک مو موفقیت کاشت را افزایش میدهد.
آیا جنس مو در موفقیت کاشت مو تأثیر دارد؟
با تمامی جنس موها میتوان کاشت مو انجام داد. برای افزایش موفقیت و ظاهر بهتر موهای کاشته شده، بهتر است که جنس موهای استخراج شده با جنس موهای اطراف محل گیرنده یکی باشد.
برای افزایش موفقیت کاشت مو بهتر از چه شامپویی استفاده شود؟
اگر پزشک شامپوی خاصی را برای شستوشو پس از کاشت مو توصیه کرد، بهتر از آن استفاده کنید، اما بهطور کلی، استفاده از شامپوهایی که از ترکیبات شیمیایی بسیار قوی ساخته شدهاند ممکن است به موهای کاشته شده آسیب بزند. شامپو بچه و سایر شامپوهایی ملایم میتوانند برای شستوشو بسیار مناسب باشند.
آیا مصرف مکملهای غذایی بر افزایش درصد کاشت مو تأثیر دارد؟
مصرف مکملهایی که دارای ویتامینهای K، C، B و A هستند میتوانند در رشد بهتر موها، افزایش خونرسانی و بهبود سریعتر زخمها تأثیرگذار باشند.
برای افزایش درصد موفقیت کاشت مو چه بخوریم؟
مصرف آب کافی یکی از مهمترین قسمت رژیم غذایی شما پس از کاشت مو است. مصرف مرغ، گوشت قرمز، موز، تخممرغ و مغزها که دارای پروتئین و ویتامین B هستند هم میتواند درصد موفقیت کاشت مو را افزایش دهد.
آیا رنگکردن موها باعث کاهش درصد موفقیت کاشت مو میشود؟
بله، به دلیل موارد شیمیایی استفاده شده در اکثر رنگ موها، بهتر است که تا زمان پایان بهبودی و رشد دوباره موهای کاشته شده برای رنگکردن موها صبر کنید.
آیا درد کف سر پس از کاشت مو میتواند از نشانههای عدم موفقیت کاشت مو باشد؟
وجود درد پس از کاشت مو لزوماً نشانه شکست کاشت مو نیست. اگر درد کف سر غیر قابل تحمل باشد یا تا یک هفته پس از کاشت مو همچنان ادامه داشته باشد بهتر است که سریعاً به متخصص مراجعه کنید.
علائم عفونت پس از کاشت مو چیست؟
خارش، سوزش، زخم و پوستهپوستهشدن کف سر میتواند از علائم عفونت پس از کاشت مو باشد. در صورت مشاهده هرکدام از این نشانهها سریعاً به پزشک مراجعه کنید تا عفونت باعث شکست کاشت مو نشود.
آیا کاشت مو بعد از ۶۵ سالگی ناموفق خواهد شد؟
در این سنین، معمولاً بدن دیگر نمیتواند به شکل قبل ترمیم شود و سرعت بهبودی زخمها کاهش پیدا میکند. این افراد بانک موی مناسبی نیز نخواهند داشت چرا که با افزایش سن ریزش مو به شکل طبیعی به بانک مو نیز میرسد. در نتیجه نمیتوان نتیجهی مناسب و دلخواهی از کاشت مو در این سنین داشت.
در صورت عدم موفقیت کاشت مو چه اتفاقی میافتد؟
اگر پس از یک کاشت موی ناموفق، همچنان تعداد کافی گرافت در ناحیه بانک مو باقی مانده باشد، میتوان کاشت موی دوم یا سوم را انجام داد.
چگونه یک کلینیک مناسب و مطمئن کاشت مو انتخاب کنیم؟
از ویژگیهای یک کلینیک خوب میتوان به داشتن سابقه کار بالا، وجود نمونه کاشتهای انجام شده، انجام مشاوره دقیق و حرفهای، وجود تجهیزات جدید و حرفهای اشاره کرد.