بانک مو چیست؟ | ویژگی های یک بانک مو قوی و نحوه تقویت بانک مو

بانک مو چیست؟

یکی از ملزومات کاشت موی موفق داشتن یک بانک موی قوی است. بانک مو محلی است که از آن برای برداشتن موها استفاده می‌شود، سپس موهای برداشته شده در محل بدون مو یا کم‌پشت کاشته می‌شوند. از ناحیه‌های مختلفی در بدن می‌توان به عنوان بانک مو استفاده کرد. رایج‌ترین محل بانک مو، ناحیه پشت سر و کناره‌های سر است. برای کاشت موی سر معمولاً از ناحیه پشت سر و برای کاشت ابرو معمولاً از ناحیه پشت گوش و کنار سر استفاده می‌شود. سایر بانک‌های مو شامل بانک موی ریش و بانک موی بدن مانند موهای سینه یا ساق پا می‌شود. از ویژگی‌ها یک بانک موی خوب می‌توان به تراکم موی بالا، مقاومت در برابر ریزش، رشد پایدار، ضخامت موی مناسب و نوع پوست اشاره کرد. در صورت داشتن بانک موی ضعیف می‌توان با تصحیح سبک زندگی، رعایت رژیم غذایی سالم و مدیریت استرس، این نواحی را تقویت کرد. ترمیم بانک مو نیز نیاز به روش کاشت مو، مهارت پزشک و سلامت عمومی بدن بستگی دارد. روش‌های ترکیبی و فوق‌ترکیبی، کاشت مو با بانک موی ضعیف را امکان‌پذیر می‌کنند.

بانک مو چیست؟ 

بانک مو به ناحیه‌ای از سر یا بدن می‌گویند که قابلیت اهدای مو به سایر نقاط بدون مو را دارد. این ناحیه معمولاً در پشت سر، کناره‌های سر و پشت گوش قرار دارد، اما اگر شرایط استخراج مو از این نواحی وجود نداشت می‌توان از ریش، سینه، پا و ساق پا به عنوان بانک مو استفاده کرد. در واقع بانک مو جایی است که در برابر ریزش مو مقاوم‌تر است. به همین دلیل موهایی که از بانک مو گرفته شده‌اند مقاومت خود را در برابر ریزش مو در محل گیرنده هم حفظ کرده و بعد از کاشت به طور طبیعی رشد می‌کنند. مطالعات پزشکی نشان می‌دهد که کیفیت و کمیت فولیکول‌های مو در بانک مو تأثیر زیادی در نتیجه نهایی کاشت مو دارد (منبع).

گرافت مو چیست؟ 

گرافت مو چیست؟ 

موها به گروه‌های کوچکی به نام گرافت تقسیم می‌شوند. هر گرافت تکه کوچکی از پوست است که مقداری از موها را نگه می‌دارد. در هر گرافت معمولاً ۱ تا ۴ فولیکول یا تار مو وجود دارد. هر فولیکول نیز از پیاز و ساقه مو تشکیل شده که از منافذ موجود در پوست به بیرون رشد می‌کنند. در کاشت مو تعداد گرافت‌های کاشته شده محاسبه می‌شود و نه تعداد تار موهای کاشته شده. برای مثال معمولاً در کاشت ابرو به ۱۵۰ تا ۲۰۰ گرافت نیاز است و در کاشت موی سر، با توجه به مقدار ریزش مو و طاسی، ممکن است به ۲۰۰۰ یا بیشتر گرافت نیاز باشد.

انواع بانک مو 

بیشتر بدن انسان را موهای زائد تشکیل می دهند که نمی توان از آن برای ترمیم مو استفاده کرد. فقط برخی از نقاط بدن هستند که می‌توانند کاندیدای مناسبی برای پیوند مو باشند. بانک موی سر بیشتر برای کاشت مو استفاده می‌شود و فقط در صورتی که آن ناحیه دچار ریزش مو شده باشد به سراغ سایر بانک موها می‌روند. محل بانک مو شامل موارد زیر می‌شود:

بانک مو سر

بانک مو سر

مناطق پشت و کنار سر، آن‌قدر به ریزش موی ژنتیکی حساس نیستند و دیرتر دچار ریزش می‌شوند. به همین دلیل بهترین بانک مو برای استخراج مو، مناطق پشت و اطراف سر هستند. بهترین زمان برای کاشت مو ۲۵ تا ۳۵ سالگی است چراکه الگوی ریزش مو مشخص شده و با مشخص شدن این الگو، بانک موی مناسب هم برای کاشت مشخص خواهد شد. بانک‌های مو از نظر تراکم، ضخامت و جنس مو با یکدیگر تفاوت دارند، هرچه شباهت موهای بانک مو به موهای ناحیه‌ای که نیاز به کاشت مو دارد بیشتر باشد می‌تواند نتیجه کاشت بهتری داشته باشد.

بهترین بانک مو برای کاشت، بانک موی سر است. به دلیل تراکم بالای موها در این ناحیه، کار کادر پزشک نیز برای استخراج مو راحت‌تر شده و تعداد فولیکول‌های بیشتری را در اختیار آن‌ها می‌گذارد. در کاشت ابرو نیز بهترین بانک مو، موهای پشت گوش و پشت گردن است، چراکه این نواحی دارای موهای نرم‌تر، ظریف‌تر و کوتاه‌تر از سایر موهای است و هماهنگی بیشتری با موهای ابرو دارد.

بانک مو ریش

بانک مو ریش 

در مواردی که بانک موی سر برای استخراج مو مناسب نباشد، بهترین گزینه بعدی ناحیه ریش است. در استخراج مو از ریش، پزشک از زیر فک، گردن و طرفین صورت برای پیوند مو استفاده می‌کند. فولیکول‌های موی ریش معمولاً ضخیم‌تر از موهای سر هستند، به همین دلیل موهای کاشته شده با ریش، حجم بیشتری خواهند داشت و پرپشت‌تر به نظر می‌رسند.

از بانک موی ریش بیشتر برای کاشت موی سر استفاده می‌کنند. در صورتی که جنس و نوع موهای ریش و ابرو یکسان باشد، می‌توان از موهای بانک مو ریش هم برای کاشت ابرو استفاده کرد.

بانک مو بدن

بانک مو بدن

بانک موی بدن شامل نواحی سینه، شکم، ران پا و ساق پا می‌شود. این نواحی بدن مقدار فولیکول‌های کمتری نسبت به بانک موی سر یا ریش دارند و بعد از کاشت نباید انتظار پرپشت‌شدن یا افزایش حجم مو را داشت. همچنین موهای بدن بیشتر قابلیت فر شدن دارند بنابراین این موها پس از کاشت هم فر خواهند شد. ممکن است موهای برداشته شده از این نواحی، پس از کاشت بیشتر از حد مشخصی رشد نکنند.

از بانک موی بدن، به دلیل رشد پایین‌تر و اندازه‌ی کمی که دارند، می‌توان برای کاشت ابرو، ریش و همچنین برخی نواحی سر استفاده کرد. در صورت استفاده از بانک موی بدن برای کاشت مو سر، بهتر است در مناطقی که به موهای کمتری برای کاشت نیاز است استفاده شود.

ویژگی های بانک موی قوی

ویژگی های بانک موی قوی 

در صورتی که از بانک موی قوی استفاده شود، موهای کاشته شده از مقاومت بیشتری در برابر ریزش برخوردار خواهند بود و نتیجه نهایی ماندگارتر خواهد بود. اگر بانک مو مقاومت کافی داشته باشد، احتمال اینکه در مکان جدید هم به رشد خود ادامه داده و ریزش نداشته باشد، بیشتر است. با بالارفتن سن، به دلیل افزایش ریزش و کاهش ضخامت موها، بانک مو هم به تدریج ضعیف‌تر شده و مقاومت پایین‌تری در برابر ریزش خواهد داشت. برخی از ویژگی‌های یک بانک موی قوی شامل موارد زیر می‌شوند:

  • تراکم بالا: مهم‌ترین ویژگی یک بانک موی قوی داشتن تراکم موی بالا است. یک بانک موی قوی باید منابع موی کافی برای استخراج و کاشت در محل جدید را داشته باشد. یکی از نشانه‌های بانک موی قوی وجود حداقل ۴۰ گرافت (حدوداً بین ۸۰ تا ۱۰۰ فولیکول) در هر سانتی‌متر مربع است.
  • رشد مو: رشد و رویش موهای جدید در بانک مو باید پایدار باشد و با گذشت زمان مقاومت بالایی در برابر ریزش از خود نشان دهد.
  • ضخامت مو: در یک بانک موی قوی باید موها از ضخامت مناسبی برخوردار باشند.
  • سلامت و نوع پوست سر: پوست سر در ناحیه بانک مو باید سالم بوده و عاری از هرگونه بیماری‌های پوستی مانند قارچ و غیره باشد. وجود پوست انعطاف‌پذیر در بانک مو کار برداشت و استخراج مو را آسان‌تر کرده و زخم کمتری به جا می‌گذارد.

نحوه تقویت بانک موی ضعیف 

عوامل مختلفی مانند ژنتیک، وراثت، افزایش سن، بیماری‌های مزمن و غیره ممکن است باعث آسیب رسیدن و تخریب بانک مو شوند. بسیاری از این عوامل خارج از کنترل افراد است اما با رعایت برخی موارد می‌توان از تخریب بیشتر بانک مو جلوگیری کرد و حتی آن را تقویت کرد. برخی از روش‌های تقویت بانک مو عبارت‌اند از:

  • تصحیح سبک زندگی: ورزش منظم نه‌تنها به حفظ سلامت بدن کمک می‌کند، بلکه باعث رشد موهای سالم نیز می‌شود. ورزش‌کردن، گردش خون را افزایش می‌دهد و اجازه می‌دهد تا مواد مغذی و اکسیژن بیشتری به پوست سر برسد.
  • رژیم غذایی: یک رژیم غذایی متعادل و غنی از ویتامین‌ها، مواد معدنی و پروتئین برای رشد موی سالم ضروری است. غذاهایی مانند میوه‌ها، سبزیجات، پروتئین‌های بدون چربی و غلات کامل در رژیم غذایی باید گنجانده شوند. همچنین نوشیدن آب کافی می‌تواند بر افزایش رشد و استحکام موها تأثیر مثبت بگذارد. در صورتی که موها رطوبت کافی را نداشته باشند، شکننده و ضعیف می‌شوند.
  • کنترل استرس: استرس و اضطراب یک عامل شناخته‌شده و تأثیرگذار در ریزش مو است. برای مدیریت و کنترل استرس بهتر است از محیط‌ها یا کارهای استرس‌زا فاصله گرفت. ورزش منظم و خواب کافی هم می‌تواند در کنترل استرس مؤثر باشد.
  • مراقبت از موها: استفاده از شامپوها و نرم‌کننده‌های مناسب با جنس مو، شانه مناسب و شانه‌زدن ملایم می‌تواند از صدمه رسیدن به موها جلوگیری کند. همچنین استفاده بیش از حد از برخی مواد شیمیایی مانند رنگ مو، حالت‌دهنده‌های مو، شامپوهای قوی می‌تواند باعث تضعیف پیاز مو شوند. بهتر است برای جلوگیری از آسیب و سوختگی موها استفاده از اتو مو و سشوار با دمای بالا هم محدود شود.
  • مراقبت از پوست سر: پوست سر باید تمیز و عاری از چربی‌های اضافی باشد تا در رشد موها اخلالی ایجاد نکند.
  • ماساژ سر: ماساژ منظم پوست سر می‌تواند فولیکول‌های مو را تحریک کند و گردش خون را بهبود ببخشد. این به رشد و بهبود وضعیت موها کمک می‌کند.

کاشت مو با بانک موی ضعیف 

استفاده از گرافت‌های موجود در بانک موی ضعیف، ممکن است میزان موفقیت کاشت مو را کاهش دهد، اما این کاشت مو با بانک موی ضعیف غیرممکن نیست. معمولاً افرادی که دارای بانک موی ضعیفی هستند از روش‌های ترکیبی و فوق‌ترکیبی برای کاشت مو استفاده می‌شود. در این روش ترکیبی همان‌طور که از نامش پیداست از ترکیب دو تکنیک FUT و FUE برای کاشت مو استفاده می‌شود. ابتدا پزشک با استفاده از روش FUT، نواری از بخش‌های دارای مو برمی‌دارد و در ناحیه بدون مو کاشت را انجام می‌دهد. سپس با استفاده از روش FUE فولیکول‌های مو را یکی‌یکی از بخش‌های پرپشت‌تر بانک موی سر، برداشت کرده و در محل موردنظر قرار می‌دهد. روش فوق‌ترکیبی نیز مانند روش ترکیبی است با این تفاوت که از بانک موهای ریش و بدن نیز برای استخراج فولیکول‌های مو استفاده می‌شود.

میزان موفقیت استفاده از این روش‌ها برای کاشت مو با بانک موی ضعیف، بسیار بالا است. مطالعات انجام شده روی افراد داری ریزش مو و با بانک موی ضعیف نشان داده است که کاشت مو فقط با یک بانک مو در این افراد امکان‌پذیر نیست و باید از سایر بانک موها نیز برای کاشت مو استفاده کرد. در یک پژوهش با بررسی ۳۵ نفر که دارای درجات مختلف ریزش مو بودند و بانک موی ضعیفی داشتند، به این نتیجه رسیدند که استفاده از روش‌های ترکیبی و فوق‌ترکیبی می‌تواند موفقیت بسیار بالایی داشته باشد. در تمامی این افراد موهای کاشته شده، ویژگی‌های خود را حفظ کرده و به رشد خود ادامه دادند. تنها نکته قابل اهمیت این روش این است که پزشک باید موهایی مشابه سایر موهای منطقه بدون مو انتخاب کند تا موهای کاشته شده دچار ناهماهنگی نشوند (منبع).

ترمیم بانک مو پس از کاشت

ترمیم بانک مو پس از کاشت

یکی از نگرانی‌های متقاضیان کاشت مو این است که آیا پس از کاشت، ناحیه بانک مو ترمیم می‌شود. فرایند ترمیم بانک مو پس از کاشت به عوامل مختلفی مانند روش استخراج مو، مهارت پزشک و مراقبت‌های پس از کاشت بستگی دارد. عوامل تأثیرگذار بر بهبود بانک مو شامل موارد زیر می‌شوند:

  • روش استخراج مو: روش استخراج مو در بهبودی و فرایند ترمیم بانک مو تأثیرگذار است. ترمیم بانک مو در دو روش برداشت موی FUT و FUE متفاوت است. در زیر می‌توانید نحوه و مدت زمان ترمیم بانک مو در هر روش را مشاهده کنید:
    • روش FUT: در روش FUT باید یک نوار از پوست و فولیکول‌های آن برداشته شود، به همین دلیل یک اسکار در آن ناحیه باقی می‌ماند که با سایر موها می‌تواند پوشانده شود. زمان بهبودی بانک مو با استفاده از این روش معمولاً دو هفته است.
    • روش FUE: در روش FUE، به دلیل اینکه سوراخ‌های کوچکی در پوست ایجاد می‌شود، بهبودی سریع‌تر از سایر روش‌ها اتفاق می‌افتد. محل برداشت مو هم به دلیل اینکه موها به صورت جداگانه برداشته می‌شوند، دچار تغییرات قابل توجهی نخواهد شد. البته فولیکول‌های برداشته شده دوباره رشد نمی‌کنند و حجم موها در ناحیه بانک مو، پس از کاشت کاهش پیدا می‌کند. زمان بهبودی در روش FUE بسیار کمتر است و یک هفته پس از کاشت مو، فرد می‌تواند به زندگی روزمره و عادی خود بازگردد.
  • مهارت پزشک: مهارت پزشک در استخراج گرافت‌ها بسیار در بهبودی بانک مو پس از کاشت تأثیر دارد. نحوه صحیح برش پوست و برداشت به‌اندازه آن در روش FUT و همچنین نحوه صحیح پانچ و برداشت گرافت‌ها در روش FUE می‌تواند روند بهبودی بانک مو را تسریع ببخشد.
  • فاصله استخراج: فاصله موهای استخراج‌شده بسیار مهم است و بر سلامت بانک مو پس از کاشت تأثیر مستقیم داشته باشد. اگر در قسمتی از بانک مو موهای برداشته شده بیشتر از سایر نقاط باشد ممکن است در آن ناحیه تراکم موهای کمتری مشاهده شود و موهای بانک مو یکدستی خود را از دست خواهند داد.
  • سلامت عمومی بدن: وجود بیماری‌های مزمن و مرتبط با انعقاد خون، مشکلات مرتبط با سیستم ایمنی و غیره می‌تواند بر ترمیم و بهبودی بانک مو تأثیر بگذارد.
  • رعایت نکات مراقبتی پس از کاشت مو: رعایت درست نکات مراقبتی و بهداشتی می‌تواند از بروز عفونت‌ها و التهابات در بانک مو جلوگیری کند. برخی از این نکات مراقبتی شامل محافظت از بانک مو و محل کاشت در برابر ضربه، مصرف داروهای تجویز شده، پرهیز از ماساژ و خاراندن بانک مو و محل کاشت و همچنین حفظ بهداشت آن ناحیه است.

1 وضعیت بانک مو یک روز و یک هفته پس از برداشت مو به روش FUE
۱- وضعیت بانک مو یک روز و یک هفته پس از برداشت مو به روش FUE

2 وضعیت بانک مو ۱۶ ماه پس از برداشت مو به روش FUE

۲- وضعیت بانک مو ۱۶ ماه پس از برداشت مو به روش FUE 

3 وضعیت بانک مو ریش بعد از برداشت مو

۳- وضعیت بانک مو ریش بعد از برداشت مو

4 وضعیت بانک مو ریش بعد از برداشت مو

۴- وضعیت بانک مو ریش بعد از برداشت مو

5 وضعیت بانک مو بدن بعد از برداشت مو

۵- وضعیت بانک مو بدن بعد از برداشت مو

کاشت مو با بانک موی دیگران

با توجه به پیشرفت تکنولوژی و شیوه‌های کاشت مو، بسیاری از افراد متقاضی کاشت مو شاید این سوال را داشته باشند که آیا می‌توان با استفاده از بانک موی دیگران کاشت مو انجام داد یا خیر. جواب این سوال ساده است. کاشت مو با استفاده از بانک موی دیگران تقریباً غیرممکن است. اگر موهای کاشته شده با فرد متقاضی DNA یکسانی نداشته باشد، سیستم ایمنی بدن این موها را پس زده و قبول نمی‌کند. همچنین امکان بروز عوارضی مانند عفونت و سایر مشکلات پوستی نیز وجود دارد. بنابراین مراقب باشید که در دام هرگونه تبلیغ فروش بانک مو، خرید بانک مو یا کاشت مو با استفاده از بانک موی دیگران قرار نگیرید.

کاشت مو بدون بانک مو

برای کاشت مو حتماً باید از موهای مناسب سایر نقاط بدن استفاده شود، ولی در صورتی که در هیچ کجای بدن، بانک موی مناسبی وجود نداشته باشد، می‌شود از روش‌های زیر استفاده کرد:

  • کاشت موی مصنوعی: در کاشت مو با موی مصنوعی، به جای استفاده از موهای بانک مو و طبیعی، از موهای مصنوعی و بسیار شبیه به موی طبیعی استفاده می‌شود. البته باید بدانید که این موها رشد نمی‌کنند و بدن ممکن است که واکنش آلرژیک به این موها داشته باشد و آن‌ها را پس بزند.
  • پروتز مو: استفاده از پروتز مو یکی راه دیگر برای بازیابی ظاهر موهای از دست رفته است. پروتز مو نوعی کلاه گیس است که با استفاده از چسب‌های مخصوصی به سر چسبانده می‌شوند.

نتیجه‌گیری

کاشت مو دو ناحیه را درگیر می‌کند: ناحیه بانک مو و ناحیه گیرنده. بانک مو جایی است که گرافت‌ها از آنجا استخراج شده و برداشته می‌شوند و هر گرافت در ناحیه گیرنده کاشت می‌شوند. بانک مو معمولاً در ناحیه سر قرار دارد اما اگر سر دارای بانک موی مناسبی نبود از سایر نقاط بدن مانند ریش و موی بدن هم می‌توان به عنوان بانک مو استفاده کرد. یک پزشک متخصص با مدیریت مناسب فولیکول‌های موجود در بانک مو می‌تواند یک کاشت مو ایمن و موفق را رقم بزند که نه بانک مو آسیب ببیند و نه فولیکول‌های مو از بین بروند. برای تعیین وقت یا مشاوره با متخصصان کلینیک کاشت مو و ابرو عباس‌نژاد، می‌توانید از قسمت تماس با ما یا فرم مشاوره رایگان استفاده کنید.

سوالات متداول 

آیا بانک مو دوباره رشد می‌کند؟

در روش FUT در محل نوار برداشته شده، یک اسکار باقی می‌ماند و در روش FUE نیز به دلیل اینکه فولیکو‌ل‌های مو به طور کامل خارج می‌شوند، امکان رشد دوباره‌ی موهای برداشته شده وجود ندارد.

تا چه زمانی می‌توان از بانک مو ضعیف استفاده کرد؟

تا زمانی که پزشک بتواند از بانک مو موهای دارای مقاومت بالا برداشت کند به طوری که ناحیه بانک مو هم دچار ریزش و کم‌پشتی نشود، امکان برداشت از بانک موی ضعیف هم وجود دارد.

آیا استفاده از بانک مو ضعیف برای کاشت مو مشکلی ایجاد می‌کند؟

برداشت مو از بانک موی ضعیف ممکن است که خطر ریزش موهای کاشته شده را افزایش دهد و باعث عدم موفقیت کاشت مو شود.

در صورت کاشت با بانک موی ضعیف، چگونه می‌توان احتمال موفقیت کاشت مو را افزایش داد؟

پس از کاشت مو بهتر است برای مدتی از شناکردن، مصرف الکل، استعمال دخانیات، انجام ورزش‌های شدید و هر کاری که باعث صدمه‌زدن به موها می‌شود، پرهیز کرد.

از یک بانک موی خوب چند گرافت می‌توان برداشت کرد؟

میزان گرافت استخراج شده برای هر فرد متفاوت است، اما اگر یک بانک مو ۱۰ تا ۱۲ هزار گرافت داشته باشد، می‌توان حداکثر حدود ۶ هزار گرافت را از آن استخراج کرد.

آیا برداشت زیاد از بانک مو مشکلی ایجاد می‌کند؟

اهمیت مراجعه به یک متخصص زمانی مشخص می‌شود که پس از کاشت، موهای باقی مانده در بانک مو به صورت طبیعی دیده شوند. در صورتی که پزشک مهارت کافی نداشته باشد یا موها را به صورت نامنظم خارج کند، احتمال اینکه موهای بانک مو حالت طبیعی خود را از دست بدهند وجود دارد.

آیا پس از کاشت مو می‌توان روی بانک مو خوابید؟

خوابیدن روی بانک مو اشکالی ندارد و بهتر است که حواستان بیشتر به ناحیه کاشت شده باشد. می‌توانید با قراردادن سر خود روی یک بالش نرم، احتمال آسیب‌دیدن محل کاشت مو و بانک مو را کاهش دهید.

موهای کاشته شده چقدر در محل خود باقی می‌مانند؟

نتایج کاشت مو می‌تواند دائمی باشد. در صورتی که موهای کاشته شده در برابر ریزش مقاومت کافی را داشته باشند می‌توانند تا سال‌های طولانی در محل خود باقی بمانند. 

فهرست مطالب
پیمایش به بالا
مشاوره رایگان