نشانه‌های کاشت موی ناموفق + روش‌های پیشگیری و ترمیم

کاشت موی ناموفق

کاشت مو عموما در کلینیک‌های معتبر توسط متخصصان باتجربه، با بهره‌گیری از تکنیک‌های نوین، ابزار پیشرفته و با رعایت پروتکل‌های بهداشتی انجام می‌شود، از این رو نرخ موفقیت کاشت مو عموماً بسیار بالا است. با این حال کم‌پشتی ناحیۀ کاشته‌شده و غیرطبیعی بودن نتیجه از نظر زاویه و بافت موهای جدید یا یک‌دست نبودن تراکم موها حکایت از کاشت موی ناموفق دارد. البته برای قضاوت دربارۀ موفق بودن کاشت مو باید بیش از یک سال صبر کنید، دورۀ شوک ریزش مو را پشت سر بگذارید و با شکیبایی به نظارۀ افزایش تدریجی قطر و طول تارهای مو بنشینید. در هر حال عواملی مانند مهارت نداشتن تکنسین کاشت مو، کاشت مو در سن پایین و رعایت نکردن مراقبت‌های پس از عمل زمینه‌ساز کاشت موی ناموفق می‌شوند. خوشبختانه در چنین شرایطی عموماً می‌توان نتایج غیرطبیعی را با مراجعه به یک کلینیک معتبر و انجام جراحی ترمیمی کاشت مو اصلاح کرد.

نشانه‌های کاشت موی ناموفق

نتایج کاشت مو در گذر زمان

اکثر زیباجویان ۶ تا ۹ ماه پس از کاشت مو شاهد نتیجۀ کاشت مو و رویش موهای دائمی خواهند بود. برای آن که در هفته‌ها و ماه‌های پس از کاشت مو آسودگی خاطر بیشتری داشته باشید و عوارضی مانند شوک ریزش مو در چند هفتۀ پس از جراحی شما را مضطرب نکند و متوجه شوید که چه مدت بعد از کاشت موها رشد می‌کنند، زمان‌بندی نتایج موردانتظار و علائم کاشت موی ناموفق را در جدول زیر به‌طور خلاصه برای شما شرح می‌دهیم. سپس توضیح می‌دهیم که کاشت موی ناموفق با چه نشانه‌هایی همراه است.

مراحل پس از کاشت نشانه‌های کاشت موی موفق نشانه‌های کاشت موی ناموفق
بلافاصله پس از کاشت مو – عدم‌خونریزی
– کاهش ورم
درد قابل‌کنترل با مسکن‌
– خونریزی، ورم و درد شدید
– تشکیل هماتوم
۷ روز پس از کاشت مو – درد و خارش خفیف
– رویه‌ بستن زخم‌ها
– تقویت شدن فولیکول‌ها
– عدم‌وجود نشانه‌های آسیب بافتی
– شدیدتر شدن درد و استمرار خونریزی
– عفونت ناحیۀ اهدا یا دریافت‌
– ورم و التهاب شدید
– رویه نبستن زخم‌ها
۲ تا ۴ هفته پس از کاشت مو – شوک ریزش مو
– ثبات یافتن فولیکول‌ها
– رویش مو
– تشدید نشانه‌های عفونت
– ریزش موهای کاشته‌شده
– رشد نکردن موهای جدید
۱ تا ۳ ماه پس از کاشت مو – رشد تدریجی موهای جدید و ضخیم‌تر شدن آن‌ها
– وجود نداشتن نشانه‌های التهاب و عفونت
– پوسته‌پوسته شدن پوست سر
– رشد نامتراکم و غیریکنواخت
– احساس درد یا ناراحتی در ناحیۀ اهدا یا دریافت‌
مرحلۀ رویش اولیه  افزایش تدریجی تراکم موهای کاشته‌شده غیرطبیعی بودن موهای روییده از نظر زاویه، تراکم و یک‌دستی
۳ تا ۶ ماه پس از کاشت مو – بهبود چشمگیر طول و قطر تارهای مو
– افزایش تراکم قابل‌توجه در جلو یا بالای سر
– ریزش مداوم موهای کاشته‌شده
– جلب‌توجه کردن جای زخم در ناحیۀ اهدا یا دریافت‌
مرحلۀ ثبات استمرار رویش موها و تقویت فولیکول‌ها تداوم عوارضی مانند عفونت، التهاب و رویش غیرعادی موها
۶ تا ۱۲ ماه پس از کاشت مو – افزایش قطر و طول موهای کاشته‌شده و طبیعی‌تر شدن آن‌ها
– زیبا، طبیعی و پایدار شدن خط رویش مو
– رضایت‌بخش نبودن نتیجه
– رشد نکردن موهای جدید یا ریزش موهای مجاور
۱۲ تا ۱۸ ماه پس از کاشت مو – پوشش کاملاً طبیعی بخش کاشته‌شده با تراکم بالا
– ضخیم و پررنگ شدن تارهای پیوندی
– امکان حالت دادن به موها
– موهای کم‌پشت یا رویش غیریکنواخت موها
– ضعیف و شکننده بودن تارهای مو
نتیجۀ نهایی موهایی پرپشت با خط رویش طبیعی و زاویۀ مناسب باقی‌ماندن جای زخم و غیرطبیعی شدن موهای سر

رشد نکردن مو و کم‌پشتی ناحیۀ کاشته‌شده

رشد نکردن مو و کم‌پشتی ناحیۀ کاشته‌شده

گاهی اوقات حتی پس از گذشت یک سال از کاشت مو، تراکم دلخواه حاصل نمی‌شود. رشد اندک موها می‌تواند پیامد از بین رفتن فولیکول‌های کاشته‌شده در اثر کوتاهی در مراقبت‌های پس از جراحی، انتخاب نکردن فولیکول‌های سالم، جای‌گذاری فولیکول‌ها با تکنیک اشتباه و استخراج و کاشت تعداد اندکی از فولیکول‌ها باشد.

رویش غیریکنواخت و تکه‌ای موها

رویش غیریکنواخت و تکه‌ای موها بعد از کاشت

گاهی اوقات به دلیل کم بودن تعداد فولیکول‌های کاشته‌شده یا کاشت فولیکول‌ها فاصلۀ بسیار زیاد از هم، موها به صورت غیریکنواخت و تکه‌ای رشد می‌کنند.

ریزش موی مداوم

زیباجویان دو تا چهار هفته پس از کاشت مو به دلیل آسیب‌های ناشی از جراحی کاشت مو با فرآیندی به نام شوک ریزش مو مواجه می‌شوند که کاملاً طبیعی است. اما پس از آن فولیکول‌ها به تدریج تقویت می‌شوند و تارهای مو ضخیم‌تر و بلندتر می‌شوند. یکی از نشانه‌های کاشت موی ناموفق استمرار ریزش مو پس از گذشت چند ماه است که در نهایت به کم‌پشتی ناحیۀ کاشته‌شده منجر می‌شود. حتی گاهی بانک مو به دلیل استخراج نامناسب تعداد بسیار زیادی فولیکول‌ به شدت آسیب می‌بیند و دچار ریزش موی شدید می‌شود.

نتیجۀ غیرطبیعی

نتیجۀ غیرطبیعی بعد از کاشت مو

رویش موهایی با زاویۀ غیرعادی و ناهمخوان با موهای مجاور از نشانه‌های کاشت موی ناموفق است.

خط رویش موی غیرطبیعی

خط رویش موی غیرطبیعی

خط رویش موی طبیعی باید ۸ تا ۱۰ سانتی‌متر بالاتر از نقطۀ میان دو ابرو و متناسب با سن زیباجو باشد. همچنین خط رویش مو نباید کاملاً گرد، متقارن و نوک‌تیز باشد. بیش از حد پایین، عروسکی و منظم بودن خط رویش مو یکی از نشانه‌های کاشت موی ناموفق است.

ناهمخوانی موهای کاشته‌شده از نظر بافت و رنگ با موهای مجاور

موهای پیوندی در یک کاشت موی موفق از نظر بافت و رنگ شباهت بسیار زیادی به موهای مجاور دارند. با توجه به این که موهای کاشته‌شده رنگ و بافت اولیه‌ای را که در ناحیۀ اهدا دارند، حفظ می‌کنند، انتخاب بانک موی مناسب با توجه به سن و میزان صاف و مجعد بودن موهای سر زیباجو تأثیر چشمگیری بر طبیعی بودن نتیجه دارد. گاهی اوقات زیباجویان پس از بیش از یک سال انتظار با موهایی مواجه می‌شوند که مجعدتر یا صاف‌تر از موهای طبیعی هستند یا به دلیل تیرگی بیش از حد تناسبی با موهای مجاور و سن آنان ندارند.

باقی‌ماندن جای زخم

باقی ماندن جای زخم بعد از کاشت مو

جای زخم و خط بخیه در یک کاشت موی ناموفق کاملاً نامشخص است. حتی اگر کاشت مو به روش FUT هم انجام شده باشد، جای زخمی که پس از جدا کردن باریکۀ مو باقی می‌ماند، معمولاً زیر موها به خوبی مخفی می‌شود. اما در کاشت موی ناموفق جای زخم ناخوشایندی در ناحیۀ اهدا و حتی دانه‌هایی مانند جای آبله‌مرغان در ناحیۀ دریافت‌کننده باقی می‌ماند؛ گاهی نیز جای زخم کلوئیدی با گوشت اضافه تشکیل می‌شود.

کم‌پشت شدن ناحیۀ اهدا

کم‌پشت شدن ناحیۀ اهدای مو

متخصص کاشت مو علاوه بر طراحی خط رویش مو و کاشت فولیکول‌ها باید در زمینۀ میزان استخراج فولیکول‌ها از بانک مو نیز مهارت داشته باشد. برداشت بیش از اندازۀ فولیکول‌ها از ناحیۀ اهدا درد و ناراحتی شدیدی را در دوران نقاهت به زیباجویان تحمیل می‌کند و در نهایت نیز مشکل جدیدی را که کم‌پشتی ناحیۀ اهدا و باقی‌ماندن جای زخم در این ناحیه است، به وجود می‌آورد. آسیب زدن به ناحیۀ اهدا جراحی ترمیم کاشت مو را به دلیل از بین رفتن بانک موی مناسب دشوارتر می‌کند.

عوارض نادر و شدید کاشت موی ناموفق

در موارد انگشت‌شمار پس از کاشت مو عوارض شدیدی بروز می‌یابد که باعث نگرانی شدید زیباجویان می‌شود. مهم‌ترین عوارض جدی و خوشبختانه غیرشایع کاشت مو عبارت هستند از:

  • عفونت: عفونت پوست سر و فولیکول‌های مو یکی از عوارض نادر جراحی‌های کاشت مو است که در کمتر از یک درصد موارد رخ می‌دهد. عفونت با علائمی مانند سرخی و خارش پوست سر، ورم شدید، ترشح چرک و ایجاد آبسه همراه است. خوشبختانه عفونت در صورت تشخیص زودهنگام به راحتی با آنتی‌بیوتیک درمان می‌شود. اما درمان نشدن عفونت عوارضی مانند از بین رفتن فولیکول‌ها، ریزش مو و انتشار عفونت در دیگر بخش‌های بدن را به دنبال دارد.
  • آسیب‌دیدگی و نکروز بافت: نکروز زمانی رخ می‌دهد که جریان خون در پوست سر قطع شود. بافت پوست سر به دلیل دریافت نکردن خون سیاه می‌شود و می‌میرد. در نتیجه جای زخم کاملاً مشخصی ایجاد می‌شود. عفونت یا به خوبی مراقبت نکردن از زخم‌ پس از جراحی می‌تواند علت نکروز باشد. همچنین گاهی تزریق مقدار بسیار زیاد اپی‌نفرین برای متوقف کردن خونریزی باعث نکروز بافت می‌شود.

علت کاشت موی ناموفق: اشتباهات رایج در کاشت مو

علت کاشت موی ناموفق

عوامل مختلفی بر موفقیت کاشت مو اثر می‌گذارند. موارد کاشت موی ناموفق عموماً در کلینیک‌هایی مشاهده می‌شوند که هزینه‌های کاشت مو را بیش از حد پایین اعلام می‌کنند تا به این ترتیب بتوانند علی‌رغم ناکارآمدی مراجعین را جذب کنند. دلایل کاشت موی ناموفق را می‌توان به سه دستۀ کلی مناسب نبودن سن و دیگر شرایط زیباجو برای کاشت مو، اشتباهات تکنیکی متخصص و عدم‌مراقبت کافی پس از کاشت تقسیم‌بندی کرد.

یکی از نخستین اقداماتی که یک متخصص کاشت موی ماهر انجام می‌دهد، ارزیابی شرایط زیباجویان برای کاشت مو است. افراد زیر نتیجۀ رضایت‌بخشی از کاشت مو نمی‌گیرند:

  • افراد مبتلا به آلوپسی منتشر بدون الگوی مشخص (DUPA)، آلوپسی سیکاتریسیل همراه با ایجاد جای زخم و ریزش موی ناپایدار: در چنین شرایطی نتیجۀ کاشت مو غیرقابل‌پیش‌بینی است، احتمال پس زدن فولیکول‌ها بالا است و ممکن است آسیب‌های ناشی از جراحی ریزش مو را تشدید کند.
  • افراد دچار ریزش موی اندک: متخصصان معمولاً زمانی کاشت مو را توصیه می‌کنند که حداقل نیمی از موهای بخشی از سر ریخته باشد و پوست سر دیده شود، در غیر این صورت موهای طبیعی حین جراحی آسیب خواهند دید.
  • سن پایین: ریزش مو فرآیندی پیشرونده است و زمانی می‌توان کاشت مو را انجام داد که این فرآیند به حد ثبات رسیده باشد. بنا به دلایل زیر توصیه می‌شود که کاشت مو پس از ۲۵ سالگی انجام شود:
    • کاشت مو با خط رویش موی پایین در اوایل بیست سالگی موجب می‌شود در سنین بالاتر که ریزش مو بیشتر می‌شود و موهای بالای سر نیز می‌ریزد، حالتی غیرعادی ایجاد شود.
    • میزان هورمون دی‌هیدروتستوسترون (DHT) که علت اصلی ریزش مو با الگوی مردانه است، پیش از ۲۵ سالگی ثابت نمی‌شود.
    • تعداد فولیکول‌های سالم محدود است. استخراج بیش از حد فولیکول‌ها در سن پایین موجب می‌شود در سنین بالاتر برای پوشش طاسی بیشتر، دیگر بانک موی کافی و مناسب وجود نداشته باشد.
  • افراد دارای انتظارات غیرمنطقی: جلسۀ مشاوره نقشی حیاتی در موفقیت کاشت مو دارد. این جلسه علاوه بر آن که برای ارزیابی شرایط فیزیکی متقاضی ضروری است، فرصت ارزشمندی برای مطلع شدن از انتظارات زیباجو از نتیجۀ درمان نیز به شمار می‌آید. متقاضیان کاشت مو باید از نتایج موردانتظار و عوارض احتمالی مطلع باشند.
  • افراد مبتلا به ناراحتی‌های روانی: افراد مبتلا به اختلال‌های خودزشت‌انگاری یا تریکوتیلومانیا (کشیدن و کندن مکرر مو) نمی‌توانند متقاضی کاشت مو باشند. چرا که گروه اول به احتمال قریب به یقین از نتیجه راضی نخواهند بود و گروه دوم نیز به دلیل ابتلا به این اختلال وسواسی ـ جبری نتیجۀ به‌دست‌آمده را به باد خواهند داد.
  • سیگاری‌های افراطی: افرادی که نمی‌توانند کشیدن سیگار را از چند ماه قبل از کاشت مو تا چند ماه پس از آن ترک کنند، به دلیل اثرات مخربی که نیکوتین بر بهبودی زخم‌ها دارد، بعید است نتیجۀ رضایت‌بخشی از کاشت مو بگیرند.
  • افراد مبتلا به بیماری‌های جسمی مختلف: ابتلا به دیابت کنترل‌نشده، اختلال‌های خونریزی‌دهنده و ضدانعقادی مانند هموفیلی، بیماری‌های سرکوب‌کنندۀ سیستم ایمنی، HIV و هپاتیت متقاضیان ایده‌آلی برای کاشت مو محسوب نمی‌شوند.

پس زدن گرافت‌های مو بعد از کاشت

گاهی اوقات بدن فولیکول‌های پیوندی را نمی‌پذیرد و آن‌ها را پس می‌زند. با توجه به این که گرافت‌ها اتولوگ هستند، یعنی از پوست سر یا بدن خود زیباجو گرفته می‌شوند، سیستم ایمنی بدن عامل پس زدن فولیکول‌ها نیست. بلکه پس زدن گرافت‌ها به دلایل زیر رخ می‌دهد:

  • صدمه دیدن فولیکول‌ها حین مراحل کاشت: بی‌تجربگی تکنسین‌ها باعث می‌شود فولیکول‌ها در زمان استخراج، نگهداری، انتقال یا جای‌گذاری آسیب ببینند و از بین بروند.
  • نقص در خون‌رسانی: گرافت‌ها برای تغذیه به خون کافی نیاز دارند، در غیر این صورت زنده نخواهند ماند.
  • عفونت: چنانچه ناحیۀ اهدا دچار عفونت باشد، گرافت‌های پیوندی آسیب می‌بینند و از بین می‌روند.
  • رعایت نکردن مراقبت‌های پس از جراحی: بی‌توجهی به اصول مراقبتی پس از کاشت مو، نرخ بقای فولیکول‌ها را کاهش می‌دهد.

اشتباه در انتخاب گرافت‌ها برای کاشت مو

هر چه فولیکول‌ها سالم‌تر باشند، کاشت آن‌ها ساده‌تر می‌شود و نرخ موفقیت کاشت بالاتر می‌رود. متخصص کاشت موی باتجربه علاوه بر سلامت و پرپشتی ناحیۀ اهدا به دیگر ویژگی‌های گرافت‌ها مانند میزان صافی یا جعد و رنگ آن‌ها نیز توجه می‌کند. اگر گرافت‌ها باکیفیت نباشند، نرخ بقای فولیکول‌ها کاهش می‌یابد. ضمناً چنانچه فولیکول‌ها با توجه به میزان ضخامت و نرمی زیر میکروسکوپ از هم جدا نشوند و در نقاط مناسب کاشته نشوند، موهای کاشته‌شده شبیه به موهای مجاور نخواهند بود و نتیجۀ نهایی غیرعادی خواهد شد.

اشتباه در استخراج فولیکول‌های مو برای کاشت

اشتباهات زیر هنگام استخراج فولیکول‌ها باعث کاهش نرخ بقای آن‌ها و کم‌پشتی نتیجۀ نهایی می‌شود:

  • استفاده کردن از پانچ‌های کند یا با قطر بیشتر از ۱ میلی‌متر
  • دستکاری کردن بیش از حد فولیکول‌ها
  • استخراج نکردن فولیکول‌ها زیر میکروسکوپ و منبع نور مناسب
  • اشتباه حرکت دادن دست هنگام استفاده از پانچ

تکنیک اشتباه در کاشت فولیکول‌های مو

جای‌گذاری فولیکول‌ها عملی دقیق و حساس است که باید در نهایت مهارت و ظرافت و با ابزار پیشرفته انجام شود تا کاشت مو موفق باشد. اشتباهات تکنیکی زیر در کاشت گرافت‌ها موجب ناموفق شدن کاشت مو می‌شود:

  • کاشت با جهت و زاویۀ نامناسب: متخصص باید گرافت‌ها را یک‌به‌یک در جهت و زاویۀ مناسب جای‌گذاری کند تا نتیجۀ نهایی غیرطبیعی نشود. به‌طور کلی زاویۀ خروج مو از پوست سر در بخش میانی سر ۳۰ تا ۴۰ درجه و در جلوی سر و خط رویش مو ۱۰ تا ۲۰ درجه است.
  • کاشت در عمق نامناسب: جای‌گذاری گرافت‌ها در عمق بسیار زیاد یا بسیار کم نرخ بقای فولیکول‌های پیوندی را کاهش می‌دهد و باعث کم‌پشت شدن ناحیۀ کاشت می‌شود.
  • ایجاد شیارهای بسیار عمیق: بیش از حد عمیق بودن شیارها آسیبی جدی را به بافت‌های نرم وارد می‌کند و زمینه‌ساز دیر التیام یافتن زخم‌ها و باقی‌ماندن جای زخم‌های فرورفته می‌شود. عمق شیار باید به اندازۀ طول فولیکول مو باشد.
  • مدفون شدن گرافت‌ها: استفاده از پانچ کند، عجله در کاشت یا حرکت دادن پانچ با زاویۀ نامناسب باعث می‌شود فولیکول‌ها در اعماق لایۀ درم مدفون شوند.
  • نگهداری نامناسب گرافت‌ها: گرافت‌ها در مدت زمانی که خارج از بدن هستند باید در محیطی با دمای حداکثر ۴ درجه سانتی‌گراد و در سرم آب و نمک نگهداری شوند تا خشک نشوند و نرخ بقای آن‌ها بیشتر شود.
  • لمس ریشه و دستکاری بیش از حد گرافت‌ها: تکنسین‌های بی‌تجربه نمی‌توانند گرافت‌ها را به سرعت و با حداقل دستکاری جای‌گذاری کنند. به‌علاوه هر چه گرافت‌ها مدت زمان بیشتری خارج از بدن باقی بمانند، نرخ بقای آن‌ها و احتمال بروز عوارضی مانند عفونت بیشتر می‌شود.
  • رعایت نکردن اصول کاشت منظم: کاشت مو باید از عقب به جلو و در صورت راست‌دست بودن متخصص، از چپ به راست انجام شود. چنانچه کاشت از عقب به جلو انجام شود، خونریزی شیارهای ایجادشده مانع دیدن محل کاشت نمی‌شود.
  • استفاده نکردن از قلم ایمپلنتر مناسب: نوک ایمپلنتر باید آن‌قدر باریک باشد که گرافت را به خوبی در میان بگیرد و در عین حال آن‌قدر کوچک نباشد که فولیکول‌ها را خم و له کند.
  • یک‌اندازه نبودن فاصلۀ بین گرافت‌ها: برخی تکنسین‌های بی‌تجربه گرافت‌ها را در یک بخش با فاصلۀ بسیار کم و در بخش دیگر با فاصلۀ زیاد جای‌گذاری می‌کنند. در نتیجه رویش موهای جدید یکنواخت نخواهد بود و کم بودن تراکم در نقاط کم‌پشت، جای زخم‌های نقطه‌ای بسیار کوچک را در معرض دید قرار می‌دهد.

کافی نبودن بانک مو

لازمۀ کاشت موی موفق این است که ناحیۀ اهدا تعداد گرافت لازم را برای پوشاندن ناحیۀ کم‌پشت یا طاس داشته باشد؛ در غیر این صورت تراکم ناحیۀ کاشت کم خواهد شد یا ناحیۀ اهدا به دلیل استخراج بیش‌از حد کم‌پشت خواهد شد. برای کاشت جلوی مو معمولاً ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ گرافت و برای ترمیم بخش میانی و فرق سر ۳۰۰۰ تا ۳۵۰۰ واحد فولیکولی لازم است. اکثر افراد ۶۰۰۰ گرافت در بانک موی پشت سر دارند که برای یک یا حتی دو کاشت مو کافی است. در صورتی که پشت سر دارای گرافت کافی نباشد، می‌توان با در نظر گرفتن ویژگی‌های گرافت‌های مناسب از موی ریش یا بدن برای کاشت استفاده کرد.

طراحی نامناسب خط رویش مو

اگر خط رویش مو بیش از حد پایین یا گرد باشد، نتیجۀ نهایی غیرعادی شده و هر چه سن زیباجو بالاتر برود، خط رویش عجیب‌تر و نامتناسب‌تر می‌شود. تکنسین‌های بی‌تجربه با کاشت گرافت‌های چندفولیکولی و دقت نکردن به زاویۀ رویش موها خط رویشی غیرطبیعی را خلق می‌کنند.

استخراج بیش از اندازه از بانک مو

استخراج بیش از اندازه از بانک مو مشکلات زیر را به دنبال دارد:

  • تحلیل رفتن بانک مو: اگر تعداد بسیار زیادی گرافت از ناحیۀ اهدا استخراج شود، علاوه بر آن که این ناحیه کم‌پشت می‌شود، در آینده نمی‌توان از آن به عنوان بانک مو برای کاشت‌های دیگر استفاده کرد.
  • مشخص شدن جای زخم: نتیجۀ کم‌پشت شدن ناحیۀ اهدا این است که موهای کافی برای پوشاندن جای زخم وجود نخواهد داشت.

پروتکل‌های دقیقی دربارۀ ضدعفونی کردن محیط کلینیک و تجهیزات کاشت مو و روش نگهداری از فولیکول‌های استخراج‌شده وجود دارد. رعایت نکردن این پروتکل‌ها بروز عوارضی مانند عفونت، کاهش نرخ بقای فولیکول‌ها و پس زدن آن‌ها و در نهایت کاشت موی ناموفق را در پی دارد.

رعایت نکردن مراقبت‌های پس از جراحی کاشت مو

حتی اگر کاشت مو را در بهترین کلینیک‌ها و توسط ماهرترین جراحان انجام بدهید، اما مراقبت‌های پس از کاشت را به خوبی رعایت نکنید یا جراح دستورالعمل لازم را در اختیار شما نگذارد، کاشت مو محکوم به شکست خواهد بود. مراقبت از پانسمان و زخم‌های جراحی، شستشوی سر در زمان صحیح با شویندۀ مناسب و مصرف داروهای تجویزشده از جمله مراقبت‌هایی هستند که اثر انکارناپذیری بر موفقیت کاشت مو دارند. خاراندن محل کاشت و حالت دادن زودهنگام به موهای کاشته‌شده نیز باعث ریزش موهای جدید می‌شود.

اصلاح سبک زندگی در دوران نقاهت پس از جراحی کاشت مو و در بلندمدت برای کاشت موی موفق ضروری است. ترک سیگار و الکل، تغذیۀ مناسب و غنی از ویتامین‌ها و مواد معدنی و نوشیدن آب فراوان برای دستیابی به نتیجۀ مطلوب و حفظ آن لازم است.

چگونه از ناموفق بودن کاشت مو جلوگیری کنیم؟

چگونه از ناموفق بودن کاشت مو جلوگیری کنیم؟

دربارۀ کاشت مو نیز مانند هر مشکل دیگری، پیشگیری همواره بهتر از درمان است. پیشگیری از کاشت موی ناموفق با انتخاب بهترین کلینیک کاشت مو و متخصص ماهر و باتجربه شروع می‌شود. برای این منظور لازم است قبل از مراجعه به کلینیک دربارۀ آن تحقیق کنید و نظرات مراجعین پیشین آن کلینیک را بررسی کنید. در جلسۀ مشاوره نیز حتماً از دقت، تخصص و دانش به‌روز متخصص، ایمنی و بهداشت محیط و به‌روز بودن تجهیزات مطمئن شوید. باید با متخصص احساس راحتی کنید و اطمینان حاصل کنید که ایشان متمایل به آموزش دادن زیباجویان هستند و شما را به درستی در زمینه‌های مختلف، به‌ویژه روش‌های جلوگیری از بروز عوارض کاشت مو راهنمایی خواهند کرد. همچنین عکس‌های قبل و بعد مراجعین پیشین کلینیک را مشاهده کنید تا انتظاری منطقی از نتیجۀ کاشت مو پیدا کنید و از کیفیت کار کلینیک مطلع شوید. علاوه بر این نکات، اقدامات زیر نیز از کاشت موی ناموفق جلوگیری می‌کند.

مصرف دارو و مکمل برای تقویت فولیکول‌ها و جلوگیری از ریزش مو

مصرف دارو و مکمل برای تقویت فولیکول‌ها و جلوگیری از ریزش مو

فیناستراید و ماینوکسیدیل از ریزش مو جلوگیری و به رویش مو کمک می‌‌کنند. مصرف این داروها رشد موها را پس از کاشت مو سریع‌تر می‌کند. فیناستراید میزان هورمون DHT، یعنی عامل نازکی و ریزش موها را کاهش می‌دهد و ماینوکسیدیل باعث تسریع رشد موهای کاشته‌شده می‌شود.

بیوتین یکی از ویتامین‌هایی است که مصرف آن پس از کاشت مو برای تقویت فولیکول‌ها و افزایش قطر موها توصیه می‌شود. ویتامین‌های C ،E ،A و D و روی نیز برای رشد و تقویت موهای جدید مفید هستند.

مزوتراپی مو

مزوتراپی مو

در مزوتراپی سرمی حاوی انواع ویتامین‌ها، مکمل‌ها و داروهایی مانند فیناستراید در پوست سر تزریق می‌شود. دریافت مستقیم این مواد مغذی روش مؤثرتری برای تقویت فولیکول‌های پیوندی است. متخصص کاشت مو ترکیب سرم مزوتراپی را با توجه به نیازهای هر یک از متقاضیان، برای بهبود نتایج به‌دست‌آمده از کاشت مو تعیین می‌کند. مزوتراپی موجب بهبود گردش خون و تقویت و تحریک فولیکول‌ها می‌شود. همچنین در صورت لزوم با اضافه کردن داروهایی مانند فیناستراید می‌توان تعادل هورمونی را برای جلوگیری از ریزش مو برقرار کرد. گاهی نیز داروهایی مانند رتینوئیدها یا داروهای ضدالتهابی برای تنظیم چربی پوست سر به سرم مزوتراپی اضافه می‌شوند تا چربی اضافی باعث انسداد منافذ پوست و فولیکول‌ها پس از کاشت مو نشود.

کلینیک تخصصی کاشت مو و ابروی ثمر تجهیزات و تخصص لازم برای انجام مزوتراپی برای زیباجویان عزیز را نیز دارد. متخصصان کلینیک ثمر به تمام زیباجویان توصیه می‌کنند که مزوتراپی مو را از هفتۀ دوم تا ماه سوم پس از کاشت هر هفته یک جلسه انجام بدهند. حداقل ۶ تا ۸ جلسه مزوتراپی پیشنهاد می‌شود.

پی آر پی مو

پی آر پی مو

یکی از مؤثرترین روش‌ها برای جلوگیری از کاشت موی ناموفق تزریق PRP یا پلاسمای غنی از پلاکت است. پی آر پی درمانی است که با گرفتن مقدار کمی خون از زیباجو شروع می‌شود. خون در سانتریفیوژ چرخانده می‌شود تا اجزای تشکیل‌دهندۀ آن از هم جدا شود. سپس پلاسمای غنی از پلاکت که حاوی فاکتورهای رشد است، برای تقویت فولیکول‌ها و کمک به بهبود زخم‌ها در سر تزریق می‌شود.

تزریق پی آر پی نیز یکی دیگر از خدمات ما در کلینیک ثمر برای تقویت هرچه بیشتر موهای کاشته شده و تحقق نتایج درخشان برای زیباجویان عزیز است. تزریق پی آر پی در کلینیک ثمر از هفتۀ دوم تا ماه سوم پس از کاشت، برای تقویت فولیکول‌ها به تمام زیباجویان پیشنهاد می‌شود. محلول پی آر پی در کلینیک ثمر با استفاده از کیت‌های استاندارد تهیه می‌شود.

رژیم غذایی سالم

رژیم غذایی سالم برای جلوگیری از ناموفق بودن کاشت مو

فولیکول‌ها برای رشد و بقا به مواد مغذی نیاز دارند. کمبود ویتامین‌هایی مانند بیوتین، ریبوفلاوین، ویتامین ب ۱۲ و فولات موجب ریزش مو می‌شود. ویتامین ب ۱۲ و فولات به دلیل نقشی که در تولید نوکلئیک اسیدها دارند به رشد و تقویت فولیکول‌ها کمک می‌کنند. ویتامین‌های C و E نیز آنتی‌اکسیدان‌هایی قوی هستند که اثر رادیکال‌های آزاد را در بدن خنثی می‌کنند. به‌علاوه پژوهش‌ها نشان می‌ دهند ویتامین C برای بهبود زخم‌ها مفید است و جذب آهن، یعنی عنصری را تسهیل می‌کند که کمبود آن یکی از دلایل ریزش مو است.

بنابراین رژیم غذایی متعادل و غنی از ویتامین‌ها و مواد معدنی اثر مهمی بر موفقیت کاشت مو دارد. مصرف مواد غذایی و مکمل‌های زیر کمک چشمگیری به بهبود نتیجۀ کاشت مو می‌کنند:

  • میوه و سبزی: میوه‌ها و سبزیجات غنی از انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند. بنابراین با گنجاندن آن‌ها در رژیم غذایی خود اکثر مواد مغذی لازم را برای تقویت فولیکول‌های پیوندی دریافت خواهید کرد و سریع‌تر به نتیجه‌ای بهتر خواهید رسید. موز، انواع توت، پرتقال، اسفناج، هویج، سیب‌زمینی و گوجه‌فرنگی انتخاب‌هایی عالی برای جلوگیری از کاشت موی ناموفق هستند. موز سرشار از ویتامین ب ۶، منیزیم و ویتامین C است و مواد مغذی مانند فولات، ویتامین A و C و آهن نیز به وفور در سبزیجاتی مانند اسفناج وجود دارند.
  • پروتئین‌ها: پژوهش‌ها نشان داده است که چون فولیکول‌های مو از پروتئین تشکیل می‌شوند، پروتئین برای رشد موها ضروری است و کمبود آن باعث ریزش مو خواهد شد. بهترین منابع پروتئین که می‌توانید آن‌ها را برای کاشت موی موفق مصرف کنید، عبارت هستند از تخم مرغ، گوشت قرمز، ماهی چربی و آجیل. بر اساس پژوهش‌های انجام‌شده، تخم مرغ علاوه بر پروتئین حاوی بیوتین نیز هست که طبق پژوهش‌ها به تولید کراتین، یعنی پروتئین تشکیل‌دهندۀ بافت مو، ناخن و لایۀ بیرونی پوست کمک می‌کند. همچنین پژوهش‌ها نشان می‌دهند که اسیدهای چرب امگا ـ ۳ و امگا ـ ۶ موجود در ماهی‌های چربی مانند سالمون نیز برای پرپشت شدن موها و کاهش ریزش مو مفید هستند و سرعت رشد موهای جدید را افزایش می‌دهند.

مدیریت استرس

مدیریت استرس برای جلوگیری از ناموفق بودن کاشت مو

پرهیز از استرس فرآیندهای ترمیمی بدن را تسهیل می‌کند و رشد و سلامت فولیکول‌ها را بهبود می‌بخشد. بر اساس پژوهش‌های انجام‌شده، کورتیزول یا همان هورمونی که در زمان تحمل استرس در بدن ترشح می‌شود، چرخۀ رشد مو را مختل می‌کند. بنابراین وقتی دچار استرس نمی‌شوید، به موهای تازه کاشته‌شده فرصت می‌دهید تا سریع‌تر و بدون اختلال ناشی از کورتیزول رشد کنند.

ماساژ

البته ماساژ دادن پوست سر بلافاصله پس از کاشت مو ممنوع است، چرا که ممکن است به فولیکول‌های پیوندی آسیب بزند. اما پس از گذشت چند هفته تا چند ماه که موقعیت فولیکول‌ها کاملاً ثابت شد و پزشک معالج اجازه داد، می‌توانید ماساژ پوست سر را شروع کنید. ماساژ جریان خون را در پوست سر افزایش می‌دهد و با تسهیل رشد موهای جدید کمک می‌کند تا نتیجۀ بهتری از جراحی کاشت مو بگیرید. برای افزایش اثر ماساژ می‌توانید از روغن‌هایی مانند روغن نارگیل استفاده کنید.

استفاده از کلاه و محصولات مناسب مراقبت از مو

استفاده از کلاه و محصولات مناسب مراقبت از مو بعد از کاشت مو

مراقبت از پوست سر و موها پس از کاشت مو از هر زمان دیگری مهم‌تر می‌شود. برای آن که بهترین نتیجه را از کاشت مو  بگیرید و ناخواسته عامل کاشت موی ناموفق نشوید، به نکته‌های زیر توجه کنید:

  • استفاده از شامپوی بدون سولفات: شامپوی ملایم بدون سولفات پوست سر را که پس از جراحی حساس شده است، تحریک نمی‌کند و به فولیکول‌ها آسیب نمی‌زند. بهترین شامپو برای دورۀ پس از کاشت مو شامپویی ملایم با pH خنثی و عاری از مواد معطر و ترکیبات شیمیایی آسیب‌زننده است.
  • استفاده از نرم‌کننده: نرم‌کنندۀ باکیفیت موها را مرطوب نگه می‌دارد و از گره خوردن آن‌ها جلوگیری می‌کند. نرم‌کننده نیز باید ملایم و بدون سولفات باشد.
  • استفاده از روغن‌های طبیعی: روغن‌های طبیعی مانند روغن نارگیل، آرگان و جوجوبا موها و پوست سر را تغذیه می‌کنند و به رشد موها کمک می‌کنند.
  • محافظت از پوست سر در برابر آفتاب: اشعۀ UV خورشید در روزهای حساس پس از کاشت مو پوست سر را تحریک می‌کند و به فولیکول‌ها آسیب می‌زند. بنابراین با استعمال ضدآفتاب مناسب و گذاشتن کلاه از پوست سر و موها محافظت کنید.
  • استفاده نکردن از محصولات حالت‌دهنده به مو: استفاده از ژل‌ها و اسپری‌های حالت‌دهنده به مو در نخستین هفته‌های پس از کاشت مو باعث انسداد فولیکول‌ها، تحریک پوست سر و دیر التیام یافتن زخم‌ها می‌شود.
  • استفاده نکردن از وسایل حالت‌دهنده به مو: تا چند هفته پس از کاشت مو از وسایلی مانند سشوار و اتوی مو استفاده نکنید. چون گرما به فولیکول‌ها آسیب می‌زند و فرآیند ترمیم زخم‌ها را مختل می‌کند.
  • رنگ نکردن مو: موها را تا ۶ ماه پس از کاشت مو رنگ نکنید، در غیر این صورت احتمال آسیب دیدن فولیکول‌ها و تحریک پوست سر وجود دارد.

چاره کاشت موی ناموفق چیست؟

چاره کاشت موی ناموفق چیست؟

کاشت مو جراحی زیبایی متداولی است که نرخ بقای فولیکول‌ها در  آن به لطف تجهیزات پیشرفته و تکنیک‌های نوین ۹۰ تا ۱۰۰ درصد گزارش شده است. زنده ماندن اکثر فولیکول‌ها در کنار تجربه، مهارت و دانش متخصص رضایت‌بخش بودن نتیجۀ کاشت مو را تضمین می‌کند. اما فقدان هر یک از مؤلفه‌های این ترکیب یا کوتاهی زیباجویان در مراقبت‌های پس از جراحی به کاشت ناموفق ختم می‌شود. خوشبختانه متخصصان ماهر می‌توانند جراحی ترمیم کاشت مو را در اکثر موارد انجام بدهند و با اصلاح خط رویش مو، افزایش، کاهش و بازآرایی مجدد گرافت‌ها و رفع جای زخم نتیجه‌ای طبیعی و با تراکم بالا را خلق کنند. البته ممکن است تمام متقاضیان شرایط لازم را برای انجام جراحی مجدد نداشته باشند. جراحی ترمیم کاشت مو در صورتی انجام می‌شود که:

  • حداقل یک سال و ترجیحاً سه سال از کاشت اولیه گذشته باشد و نتیجۀ نهایی قابل‌مشاهده باشد.
  • در اثر بالا رفتن سن تراکم بخش کاشته‌شده یا بخش‌های دیگر کم شده باشد یا خط رویش مو دیگر متناسب با سن متقاضی نباشد.
  • تراکم دلخواه پس از کاشت اولیه ایجاد نشده باشد یا مشکل پس زدن گرافت‌ها پیش آمده باشد.
  • خط رویش مو یا دیگر بخش‌های کاشته‌شده غیرطبیعی باشد.
  • بانک موی قبلی به دلیل استخراج بیش از حد فولیکول دچار ریزش مو شده باشد. در عین حال باید بانک موی مناسبی برای کاشت ترمیمی وجود داشته باشد یا استفاده از موهای صورت و بدن ممکن باشد.
  • جای زخمی پس از کاشت اولیه ایجاد شده باشد که بتوان آن را با کاشت تعداد فولیکول‌های بیشتر پوشاند.
  • بیماری‌های زمینه‌ای دامن‌زننده به ریزش مو درمان شده باشد.

ویژگی‌های جراحی ترمیمی پس از کاشت موی ناموفق در کلینیک ثمر

ویژگی‌های جراحی ترمیمی پس از کاشت موی ناموفق در کلینیک ثمر

برای آن که پس از جراحی ترمیم کاشت مو دوباره ناامید نشوید و به نتیجۀ دلخواه برسید، باید به یک کلینیک معتبر مراجعه کنید. کلینیک ثمر با چند شعبه در شهرهای تهران، شیراز و سنندج، همکاری با متخصصان آموزش‌دیده در کشورهای خارجی و بهره‌گیری از تجهیزات پیشرفته انتخابی مطمئن برای از بین بردن آثار ناخوشایند کاشت اولیه و رسیدن به نتیجه‌ای رضایت‌بخش است. ویژگی‌های زیر جراحی ترمیمی کاشت مو در کلینیک ثمر را از دیگر کلینیک‌ها متمایز می‌سازد:

  • جلسۀ مشاورۀ رایگان: متخصصان ثمر در جلسۀ مشاوره از شما می‌خواهند که نتایج موردانتظار خود را توضیح بدهید. سپس نتیجۀ حاصل از کاشت قبلی، وضعیت فولیکول‌ها و میزان بانک مو را به دقت ارزیابی می‌کنند تا مطمئن شوند که امکان خلق نتیجۀ دلخواه شما وجود دارد و در نهایت بهترین روش کاشت مو را توصیه می‌کنند.
  • یک سال پیگیری مستمر: متخصصان ثمر تا یک سال پس از کاشت مو یا تا زمان رسیدن به نتیجۀ دلخواه به‌طور مستمر با زیباجویان در تماس هستند، بهبود نتایج را ارزیابی می‌کنند و درمان‌های تکمیلی مانند مزوتراپی و پی آر پی را در صورت لزوم پیشنهاد می‌دهند.
  • طراحی سه‌بعدی خط رویش مو: این طراحی سه‌بعدی منحصر به کلینیک تخصصی کاشت موی ثمر است. در کلینیک ثمر خط رویش مو را با در نظر گرفتن اصول علم زیبایی‌شناسی، متناسب با سن و چهرۀ زیباجویان بر اساس آناتومی و استخوان پیشانی و با هم‌فکری آنان طراحی می‌کنیم.
  • روش منحصربه‌فرد ایجاد شکاف: متخصصان ثمر شکاف‌های لازم برای کاشت مو را به صورت عمودی، طبق اصول زیبایی‌شناسی و با الگویی درهم‌قفل‌شونده و آجری ایجاد می‌کنند. به این ترتیب فاصله‌ای بین شکاف‌ها باقی نمی‌ماند و موهای کاشته‌شده متراکم‌تر به نظر می‌رسد.
  • استفاده از تیغ و پانچ مخصوص: در کلینیک ثمر برای هر زیباجو از تیغ انگلیسی جداگانه‌ استفاده و کوچک‌ترین شکاف ممکن ایجاد می‌شود. همچنین کوچک‌ترین و باکیفیت‌ترین پانچ برای برداشت فولیکول‌ها به کار برده می‌شود. به این ترتیب فولیکول‌ها کمترین آسیب را می‌بینند، برداشت تعداد بیشتری از فولیکول‌های سالم ممکن می‌شود و جای زخم یا اسکارهای کمتر و کوچک‌تری باقی می‌ماند.
  • دسته‌بندی فولیکول‌ها: در کلینیک ثمر میکروسکوپ‌های پیشرفته برای جداسازی فولیکول‌ها به کار برده می‌شود. فولیکول‌های سالم بر حسب زمان خروج و میزان صافی و نرمی دسته‌بندی و در محیط مناسب نگهداری می‌شوند.
  • حداکثر استفاده از گرافت‌های کاشته‌شده: از آن‌جایی که متقاضیان پس از کاشت اولیه احتمالاً بانک موی محدودی دارند، متخصصان ثمر نهایت تلاش خود را می‌کنند تا نتایج دلخواه را با توزیع مجدد گرافت‌ها با استفاده از پانچ و تیغ باکیفیت ایجاد کنند. آنان فولیکول‌ها را پس از بررسی و اطمینان از سالم بودن تک‌به‌تک در نقاط مناسب جای‌گذاری می‌کنند.

برای دریافت وقت مشاورۀ رایگان از متخصصان کلینیک کاشت موی ثمر کافی است فرم مندرج در صفحۀ اصلی سایت را تکمیل کنید تا همکاران ما در اولین فرصت با شما تماس بگیرند. همچنین می‌توانید از طریق واتساپ و اینستاگرام نیز با ما در ارتباط باشید.

راه‌های ارتباطی:

شمارۀ مشاوره در واتساپ: ۰۹۱۲۲۴۸۰۳۱۳

اینستاگرام: صفحۀ رسمی کلینیک ثمر

پرسش‌های متداول

گزگز پوست سر از نشانه‌های کاشت موی ناموفق است؟

خیر، چون گرافت‌ها به تازگی در پوست سر قرار داده شده‌اند، تا زمانی که پوست به آن‌ها عادت کند عوارضی مانند گزگز، خارش و کشیدگی پوست را تجربه خواهید کرد. این عوارض طبیعی و بخشی از فرآیند رشد گرافت‌های جدید هستند.

بی‌حسی پوست سر از علائم کاشت موی ناموفق است؟

خیر، بی‌حسی پیامد آسیب دیدن موقتی عصب‌های پوست سر است و عموماً پس از گذشت حداکثر شش ماه از کاشت مو برطرف می‌شود. بی‌حسی هیچ ارتباطی با کاهش جریان خون و عدم‌موفقیت کاشت مو ندارد.

احتمال ناموفق بودن کاشت مو در سنین بالاتر بیشتر است؟

وضعیت سلامت عمومی جوانان طبعاً بهتر از سالمندان است و بهتر می‌توانند مراقبت‌های پس از کاشت را انجام بدهند. بااین حال کاشت مو سقف سنی ندارد و چنانچه متقاضی مسن به بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت کنترل‌نشده مبتلا نباشد و متخصص تشخیص بدهد که شرایط لازم را دارد، کاشت مو در سالمندان نیز نرخ موفقیت بالایی خواهد داشت.

فولیکول‌های موجود در ناحیۀ گیرنده حین کاشت مو آسیب می‌بینند؟

چنانچه شکاف‌های لازم برای کاشت گرافت‌ها با تیغ تیز و کوچک زیر میکروسکوپ ایجاد شوند، فولیکول‌های موجود کمترین آسیبی نخواهند دید.

موهای بانک مو دوباره رشد خواهند کرد؟

چون فولیکول‌ها از بانک مو خارج می‌شوند، موها دیگر رشد نخواهند کرد. البته متخصصان ماهر برداشت فولیکول‌ها را به صورت پراکنده انجام می‌دهند تا ناحیۀ اهدا کم‌پشت نشود.

جراحی ترمیمی برای اصلاح نتایج کاشت موی ناموفق گران‌تر از کاشت موی اولیه است؟

برای مطلع شدن از هزینۀ جراحی ترمیم کاشت مو باید به متخصص مراجعه کنید. از یک‌سو تعداد گرافت‌های لازم در جراحی ترمیمی معمولاً کمتر است، از سوی دیگر ترمیم نتایج کاشت ناموفق به تخصص و مهارت بیشتری نیاز دارد. همچنین ممکن است لازم باشد درمان‌های دیگری برای تقویت فولیکول‌ها یا از بین بردن جای زخم انجام شود.

کاشت موی ترمیمی را می‌توان روی جای زخم کاشت ناموفق انجام داد؟

بله، کاشت مو توسط متخصصان مجرب بهترین روش برای پوشاندن جای زخم است. در صورت لزوم درمان‌هایی مانند بریدن جای زخم یا لیزردرمانی جهت آماده‌سازی بافت برای کاشت مو انجام می‌شود.

چند گرافت برای جراحی ترمیمی پس از کاشت موی ناموفق لازم است؟

برای تعیین تعداد گرافت‌های لازم باید به متخصص مراجعه کنید. تعداد گرافت‌ها به شدت کم‌پشتی، تراکم دلخواه و سن زیباجو بستگی دارد.

حداقل چه مدت باید بین کاشت موی ناموفق و جراحی ترمیمی فاصله باشد؟

حداقل یک سال طول می‌کشد تا نتیجۀ نهایی کاشت مو مشخص شود. پس از گذشت یک سال می‌توان دربارۀ موفقیت کاشت اولیه قضاوت کرد.

اگر بانک موی کافی برای جراحی ترمیمی پس از کاشت ناموفق نداشته باشم، باید چه‌کار کنم؟

معمولاً می‌توان از موهای پشت گردن، ریش یا نقاط مختلف بدن برای کاشت مو استفاده کرد. اگر فولیکول‌های این بخش‌ها نیز کیفیت مناسبی برای کاشت در پوست سر نداشته باشند، درمان‌هایی مانند مزوتراپی و پی آر پی و مصرف داروهایی از قبیل ماینوکسیدیل برای تقویت فولیکول‌ها توصیه می‌شوند.

کاشت مو با لیزر از عوارض کاشت موی ناموفق جلوگیری می‌کند؟

بستگی دارد که در کدام مرحله از لیزر استفاده شود. هنوز فناوری‌های لیزری مناسبی برای کاشت مو وجود ندارد؛ اما درمان با لیزر کم‌توان پس از کاشت مو به تقویت فولیکول‌ها و بهبود نتیجۀ به‌دست‌آمده کمک می‌کند.

فهرست مطالب
مشاوره در واتساپ
پیمایش به بالا
مشاوره تلفنی